سؤال: چقدر احتمال دارد منهاج فردوسیان، در آینده، دچار انحراف شود؟
تفصیل سؤال: برخی مکاتب و مذاهب، در نسلهای بعد، دچار انحراف شده و مصیبتهایی بر سر جامعه آوردهاند. این دغدغه را در بارهی منهاج فردوسیان، چگونه میتوان مرتفع نمود؟
جواب: در جواب این سؤال، به چند نکته باید توجه نمود:
نکتهی اول: غرض اصلی از تألیف و تدوین نظام جامع تربیتی منهاج فردوسیان، برگرداندن حاشیهروندگان به متن و توجه دادن صاحبان نظریههای منفرد، به واضحات و مسلّمات آیات قرآن و روایات معتبر است.
تا زمانی که مشتاق کمال و سعادت، همسو و همقدم با واضحات و مسلّمات آیات قرآن و روایات معتبر باشد، خطری از ناحیهی انحراف در عقاید و احکام، او را تهدید نخواهد کرد؛ اما زمانی که از جریان روشن و آزمایششدهی واضحات و مسلّمات آیات قرآن و روایات معتبر، جدا شد، احتمالِ درغلطیدن به هر چاله و چاهی وجود دارد.
نکتهی دوم: تنها فتنه و انحرافی که میشود برای نظام تربیتی منهاج فردوسیان در نسلها و طبقههای بعدی تصوّر نمود، افزوده شدن قاعدهای نظری یا قانونی عملی بر مجموعهی قواعد نظری و قوانین عملی منهاج فردوسیان است.
برای جلوگیری از این که آیندگان در افزودن بیضابطهی قاعدههای نظری و قانونهای عملی منهاج فردوسیان، طمع نکنند، کتاب «اصول استجماع منهاج فردوسیان» تألیف گردید. در این کتاب، تمام ضوابط استجماع یک قاعده یا قانون از منابع معتبر، همراه با معرفی و تحلیل منابع، همچنین بحثهای حاشیهای و دخیل در استجماع، به صورت دقیق و مبسوط آمده است.
نکتهی سوم: انحراف، همیشه برخاسته از نظریهها و فرضیههاست و پیروی از متشابهات قرآن و سنت، منجر به لغزشهای علمی و عملی میگردد؛ در صورتی که بنای منهاج فردوسیان بر واضحات و مسلّمات آیات قرآن و روایات معتبر (مُجمعٌ علیه و مُتّفَقٌ علیه) است.
در این نظام جامع تربیتی، سعی شده قاعدههای نظری و قانونهای عملی از محکمات آیات و روایات معتبر و منابع مورد قبول علمای بزرگ امامیه استجماع گردد. با این حساب، احتمال انحراف نظام تربیتی منهاج فردوسیان به صفر میرسد و اطمینانی نزدیک به یقین حاصل میشود که این برنامه، در آیندهی روشن خود، دچار هیچگونه تغییر و انحرافی نخواهد گردید. ان شاء الله