با سلام
در ابتدا باید بگویم، خدا خیرتان دهد به خاطر تألیف منهاج فردوسیان. بعد از حدود 30 سال، تازه میتوانم بفهمم کجای راهم، چقدر از راه را رفتهام و چقدر دیگر را باید بروم.
اما سؤال: کتاب مفتاح الفلاح از حیث اعتبار چگونه کتابیست؟
************
باسمه تعالی
سلام علیکم
سؤال شما را در طی دو نکته، جواب میدهم. ان شاء الله
نکتهی اول: کتاب مفتاح الفلاح، نوشتهی عالم بزرگ عصر صفوی، شیخ بهاء الدین عاملی (ره) است. شیخ بهایی این کتاب را به درخواست جمعی از مؤمنین نوشته، تا یک مسلمان بتواند در یک شبانهروز، تمام اعمال خود را بر طبق آن انجام دهد؛ لذا نمازهای واجب و مستحب، وضو، طهارت و… را نیز در کتاب خود ذکر کرده است. مصنف در لابلای ابواب کتاب، بحثهای دقیق علمی و روایی مطرح کرده و به رد و اثبات نظریههای گوناگون پرداخته است. همچنین بحثهایی مانند آداب لباس پوشیدن، خوردن و آشامیدن، راه شناختن زوال آفتاب، آداب مسواک و… را نیز در فصول مختلف و در مناسبتهای گوناگون مطرح کرده است.
شیخ بهایی در هر فصل از کتاب، پس از ذکر چند روایت و مطالب مختلف، شروع به توضیح الفاظ روایات کرده و بعضی مطالب مبهم یا دشوار آن فصل را تبیین نموده است. این کتاب، دارای یک مقدمهی کوتاه در بارهی سبب تألیف کتاب و معرفی اجمالی هر باب است. مؤلف، اعمال شبانهروز را به شش قسمت تقسیم کرده و برای هر قسمت، بابی را اختصاص داده است. ابواب این کتاب عبارتند از:
باب اول در اعمالی است که بین الطلوعین انجام میشود اعم از واجب و مستحب.
باب دوم اعمال مختص به طلوع آفتاب تا ظهر شرعی و زوال آفتاب است.
باب سوم شامل اعمال زوال آفتاب تا غروب آن است.
باب چهارم اختصاص به اعمال غروب خورشید تا وقت خواب دارد.
باب پنجم شامل اعمال وقت خواب تا نیمه شب است.
باب ششم اعمال بین نیمهی شب تا طلوع فجر است.
خاتمهی کتاب که شامل تفسیر سورهی حمد است.
نکتهی دوم: در بارهی اعتبار این کتاب، باید عرض کنم در زمان خودش، کتاب معتبری بوده و ترجمههای متعددی که از آن انجام شده و شروح و حواشی متعددی که بر آن نگاشته شده، گواه این ادعاست. اما برای زمان ما، با توجه به جانشینهای بهتری که در دسترس است، ارزش مطالعه و صرف وقت را ندارد.
موفق باشید
حاج فردوسی