سلام
آیا بابت گناه زن که همسر وی میتوانسته مانع او شود ولی نشده است، مؤاخذهای برای مرد وجود خواهد داشت؟ فرزند چطور؟ مانند اینکه زن یا فرزند، خواهان حضور در عروسی اقوام باشند و مرد، با این که میداند آن مجلس به ارگ و موسیقی حرام آلوده است، مانع آنها نشود.
************
باسمه تعالی
سلام علیکم
برای رسیدن به جواب، به سه مقدمه توجه کنید.
مقدمهی اول: زن، از «اهل» انسان حساب میشود به دلیل این آیهی شریفه که میفرماید:
«فَأَنجَیْنَاهُ وَ أَهْلَهُ إِلاَّ امْرَأَتَهُ کانَتْ مِنَ الْغَابِرِینَ» [سورهی اعراف، آیهی 83]
ترجمه: پس او و خانوادهاش را ـ غیر از زنش که از زمرهی باقیماندگان [در خاکستر مواد گوگردی] بود ـ نجات دادیم.
مقدمهی دوم: فرزند، از «اهل» انسان حساب میشود به دلیل این آیهی شریفه که میفرماید:
«وَ نَادَی نُوحٌ رَّبَّهُ فَقَالَ رَبِّ إِنَّ ابُنِی مِنْ أَهْلِی وَإِنَّ وَعْدَک الْحَقُّ وَأَنتَ أَحْکمُ الْحَاکمِینَ * قَالَ یَا نُوحُ إِنَّهُ لَیْسَ مِنْ أَهْلِک إِنَّهُ عَمَلٌ غَیْرُ صَالِحٍ» [سورهی هود، آیات 45 و 46]
ترجمه: و نوح پروردگار خود را آواز داد و گفت: پروردگارا پسرم از خانوادهی من است و قطعاً وعدهی تو، راست است و تو بهترین داورانی. فرمود: ای نوح! او در حقیقت از خانوادهی تو نیست او [دارای] کرداری ناشایسته است.
مقدمهی سوم: خدای تعالی انسان را دستور صریح داده به حفظ خود و «اهل» خود از آتش جهنم. آنجا که میفرماید:
«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَکمْ وَ أَهْلِیکمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجَارَةُ عَلَیْهَا مَلَائِکةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ» [سورهی تحریم، آیهی 6]
ترجمه: ای کسانی که ایمان آوردهاید خودتان و خانوادهتان را از آتشی که هیزم آن، مردم و سنگهاست حفظ کنید. بر آن [آتش] فرشتگانی خشن [و] سختگیر [گمارده شده]اند.
نتیجهگیری: کسی که بتواند زن و فرزندش را از حرام، باز بدارد و ندارد، قطعاً به دستور صریح خدای تعالی بیتوجهی کرده و مورد مؤاخذه قرار خواهد گرفت. البته در صورتی که زن یا فرزند، نهی مرد خانه را قبول نکنند و با نارضایتی پدر یا شوهر، باز هم به سوی حرام بروند، گناهی بر مرد نیست و خودشان مقصر خواهند بود.
موفق باشید
حاج فردوسی