با سلام
آیا این حدیث، درست است که امام سجاد علیه السلام: «و کان إذا أخذ إناءً یشربُ ماءً بکی حتی یملأها دَماً» یعنی هنگامی که ظرف آبی را به دست میگرفت تا از آن بیاشامد، آن قدر گریه میکرد تا اینکه آن ظرف پر از خون میشد» [النقد النزیه: ص137؛ الآیات البینات: ص24]
با تشکر
************
باسمه تعالی
سلام علیکم
برای بررسی همهجانبهی این متن، نیاز است تا به چند مطلب، توجه نمایید؛
1. این مطلب، روایت نیست بلکه گزارشی تاریخی است و گزارش تاریخی، ارزش روایت را ندارد و در تنظیم نظام جامع تربیتی منهاج فردوسیان مورد استفاده قرار نگرفته است.
2. عبارت درست، اینگونه است:
«وَ کَانَ إِذَا أَخَذَ إِنَاءً یَشْرَبُ مَاءً بَکَی حَتَّی یَمْلَأَهَا دَمْعاً فَقِیلَ لَهُ فِی ذَلِکَ: فَقَالَ: وَ کَیْفَ لَا أَبْکِی وَ قَدْ مُنِعَ أَبِی مِنَ الْمَاءِ الَّذِی کَانَ مُطْلَقاً لِلسِّبَاعِ وَ الْوُحُوشِ» [مناقب آل أبی طالب علیهم السلام، ابن شهرآشوب، جلد 4، صفحهی 166]
ترجمه: آن حضرت، هر گاه ظرف آبی بر میداشتند تا آب بنوشند، گریه میگردند به حدی که ظرف را پر از اشک میکردند. به این کار آن حضرت، اعتراض شد. فرمودند: چگونه گریه نکنم در حالی که پدرم از آبی که بر درندگان و حیوانات وحشی آزاد است، منع شد.
3. عبارتِ: «حَتَّی یَمْلَأَهَا دَمْعاً» چندان گریه میکرد که ظرف را پر میکرد، تعبیر کنایهای است و به این معنی نیست که به اندازهی یک لیوانِ کامل، اشک میریختند بلکه به این معنی است که چندین قطره اشک در آن میریختند که با تمام آب، مخلوط میشد.
4. بر طبق اظهارات اطباء، امکان خونگریستن برای انسان معمولی، وجود ندارد. یعنی هیچ انسان عادیای نمیتواند آنقدر گریه کند که اشکش تمام شده و پس از آن، از غدد اشکیاش، خون جاری شود. البته نوعی بیماری هست که مبتلای به آن، هر گاه گریه کند، از غدد اشکیاش، خون بیرون میآید. چنین شخصی، هیچگاه نمیتواند اشک بریزد بلکه فقط خون از چشمش خارج میشود. به عبارت دیگر، کسی که اشک از چشمش میرود، امکان ندارد که خون از غدد اشکیاش ترشح شود و بیمار خاصی که خون از غدد اشکیاش ترشح میشود، نمیتواند اشک بریزد.
پس هر گاه تعبیرِ «خون گریه کردن» را ملاحظه نمودید، بدانید که کنایه از شدت گریه است و نباید به معنی مطابقی آن حمل شود. یعنی نباید به این معنی بدانید که از همان خونی که در رگها جریان دارد، از چشمش میآید.
5. غیر از اشکال طبی، اشکال شرعی این است که آیا امام سجاد (علیهالسلام) پس از این که خون در لیوان آب میافتاد، آن را مینوشیدند یا دور میریختند؟ اگر مینوشیدند، آب قلیل با ملاقات نجاست، نجس شده و قابل خوردن و آشامیدن نیست و اگر آن را دور میریختند، با لیوان دیگری که میآوردند نیز همین کار را انجام میدادند، یعنی در آن، خون چشم میریختند و باز نجس میشد. در این صورت، آن حضرت چگونه آب مینوشیدند؟!
نتیجهگیری: این متن، علاوه بر این که حدیث نیست و دچار تحریف شده و دَمْع (= اشک) در آن به دَم (= خون) تبدیل شده، اشکالات محتوایی نیز دارد.
خداوند، ما و شما را بر راه روشن و استوار ثقلین، پایدار بداراد.
موفق باشید
حاج فردوسی