بسمه تعالی
سلام
اگر پزشکی که مسلمان است و در جمهوری اسلامی فعالیت میکند، برای درمان «خواب ادراری» دستور به خوردن بیضهی گوسفند بدهد، آیا میتوان به عنوان اضطرار آن را خورد؟
ممنون
************
باسمه تعالی
سلام علیکم
تشخیص اضطرار، بر عهدهی مکلف است. گاهی «شبادراری» و «خوابادراری» موجب مختل شدن زندگی میشود و ضرر عمده یا خطر عمده در پی دارد و دارویش منحصر در حرام است، در این حالت، میتوان از باب اضطرار، استفاده نمود؛ ولی گاهی اوقات، «شبادراری» موجب ایجاد اختلال جدّی در زندگی نمیشود و میتوان با پیشگیریهای مناسب، از بین برد یا کاهش داد، در این صورت، نمیتوان خوردن حرام را به بهانهی اضطرار، تجویز نمود. به عبارت دیگر، اگر بتوان با نخوردن مایعات در شب یا یکی دو بار بیدار شدن و تخلیهی مثانه، مانع از «خوابادراری» شد، جایی برای مداوا با حرام نمیماند. همچنین اگر این پیشگیریها و تمهیدات، مانع از «خوابادراری» نشود ولی «خوابادراری»، اختلالی به روند عادی زندگی نداشته باشد، با حرام، مداوا ننماید. مثل این که کودکی که به سن تکلیف نرسیده است، در فصل تابستان، در خواب، ادرار میکند و خشک میشود، یا به طوری است که رطوبتش به زندگی افراد مکلّف خانواده سرایت نمیکند، در این صورت، با حرام، مداوایش نکنند، هر چند برخی فقها، مداوای غیربالغ با حرام را جایز دانسته باشند.
نتیجهی کلام این است که تجویز پزشک در این مورد، ارزش شرعی ندارد و نمیتواند مجوّزی برای مداوا با حرام باشد و باید، اضطرار، محرز شود.
موفق باشید
حاج فردوسی