بسمه تعالی
سلام خدمت شما
دعا کردن در سجدهی آخر نماز آیا استناد شرعی دارد؟ اگر استناد شرعی دارد فلسفهاش چیست؟
ممنون
************
باسمه تعالی
سلام علیکم
دعا کردن در سجدهی نماز، مستند شرعی دارد که در قانون 720 از نسخهی دوم قوانین عملی منهاج فردوسیان به آن امر شده است. همچنین برخی ادعیهی سجدهی نماز نیز مأثور است یعنی از ناحیهی حضرات ائمهی طاهرین (علیهمالسلام) رسیده است ولی اذکاری مانند: «یا لطیف، ارحم عبدک الضعیف» و «یا جلیل، ارحم عبدک الذلیل» سند شرعی ندارد، هر چند گفتنش به عنوان مطلق دعا، اشکال ندارد. یکی از دعاهای مأثور در سجدهی نماز واجب، آن است که امام باقر (علیهالسلام) فرمودند:
«اُدْعُ فِی طَلَبِ الرِّزْقِ فِی الْمَکتُوبَةِ وَ أَنْتَ سَاجِدٌ: یا خَیرَ الْمَسْئُولِینَ وَ یا خَیرَ الْمُعْطِینَ اُرْزُقْنِی وَ ارْزُقْ عِیالِی مِنْ فَضْلِک فَإِنَّک ذُو الْفَضْلِ الْعَظِیمِ» [کافی، محدث کلینی، جلد 2، صفحهی 551، باب الدعاء للرزق]
ترجمه: در طلب روزی، بخوان در نماز واجب در حالی که در سجده هستی: ای بهترین کسانی که از او درخواست میشود و از بهترین عطاکنندگان، مرا و خانوادهام را از فضل خویش روزی ده که تو صاحب فضل بزرگ هستی.
در مورد فلسفهی دعا در سجده، در روایت آمده است:
عَنْ عَبْدِ الله بْنِ هِلَالٍ قَالَ شَکوْتُ إِلَی أَبِی عَبْدِ الله (علیهالسلام) تَفَرُّقَ أَمْوَالِنَا وَ مَا دَخَلَ عَلَینَا فَقَالَ عَلَیک بِالدُّعَاءِ وَ أَنْتَ سَاجِدٌ فَإِنَّ أَقْرَبَ مَا یکونُ الْعَبْدُ إِلَی الله وَ هُوَ سَاجِدٌ» [کافی، محدث کلینی، جلد 3، صفحهی 324، باب السجود و التسبیح و الدعاء فیه فی الفرائض و النوافل و ما یقال بین السجدتین]
ترجمه: راوی میگوید: به امام صادق (علیهالسلام) از پراکنده شدنِ اموالم و مصیبتهایی که به ما رسیده بود شکایت کردم، فرمودند: بر تو باد به دعا کردن در حالی که سجده کردهای، پس همانا نزدیکترین حالت بنده به خدای تعالی در حالی است که سجده کرده است.
پس دستور به دعا در سجده، به این دلیل است که حالت سجده، نزدیکترین حالت بنده به خداوندگار است. البته برای اختصاص دعا به سجدهی آخر، مستندی در نظر ندارم. یعنی الان سندی نیافتم که دعا کردن را منحصر به سجدهی آخر کرده باشند یا توصیه کرده باشند که در سجدهی آخر نماز، دعا خوانده شود.
موفق باشید
حاج فردوسی