سلام علیکم
چرا نماز یک شنبه ماه ذیقعده که مرحوم سید بن طاووس از استاد اعظم صلی الله علیه و آله روایت کرده در قوانین عملی منهاج فردوسیان نیامده؟!
************
باسمه تعالی
سلام علیکم
منهاج فردوسیان، مجموعهای از واضحات و مسلّمات قرآن کریم و روایات معتبر از ائمهی اطهار (علیهمالسلام) است؛ ولی این نماز، روایت از امام معصوم از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) نیست بلکه روایتی است از انس بن مالک.
جالب است در بارهی انس بن مالک بدانید که وی مورد نفرین مولانا امیر المؤمنین (علیهالسّلام) قرار گرفت.
علت آن در ارشاد شیخ مفید (رحمه الله) چنین ذکر شده: انس بن مالک هم که در روز غدیر حضور داشته و اتفاقاً آن روز هم در میان این عدهی انصار بود صحبت فرموده، علی (علیهالسّلام) را گواهی ننمود. علی (علیهالسّلام) به او متوجه شده فرمود: ای انس، تو چرا شهادت ندادی و گفتهی مرا تصدیق نکردی با اینکه تو هم مانند دیگران فرمودهی پیغمبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) را استماع کرده بودی؟!
عرض کرد: یا علی من اکنون پیر شدهام و از چنین سخنی که میگویی و از من گواهی میطلبی چیزی به یاد ندارم.
علی (علیهالسّلام) از آن سخن انس بن مالک متأثر شده، او را نفرین کرد: پروردگارا اگر این بیچاره، دروغ میگوید، وی را به پیسیای مبتلا کن که هیچگاه عمامه آن را مستور نکند.
طلحه گفته: خدا گواه است پس از این، میان دو چشم او را دیدم که لکهی پیسی فراگرفته بود و این لکه تا آخر عمر در میان دو چشمانش نمایان بود.
البته در تاریخ الفی آمده است که در زمان جنگ جمل، امام (علیهالسلام)، انس را مأموریت داد تا نزد عایشه و طلحه و زبیر برود و سخنانی را که امام بیان نمود برساند؛ اما انس هیچ یک از سخنان امام را به آنان نگفت و به همین سبب، امام او را نفرین کرد.
او در زمان جنگ جمل، همچون سعد بن ابی وقاص کنار کشید و در لشکر هیچ یک از دو طرفِ نبرد نرفت و در واقع، وی از مرجئه به شمار آمد.
از او نقل شده است که خداوند، دوستی علی و عثمان را در دل مؤمنی جمع نکرد؛ اما خداوند دوستی هر دوی اینان را در دلهای ما قرار داد.
در منابع امامیه، برخی چون شیخ طوسی، تنها به ذکر اینکه او خادم پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) بوده است، بسنده کردهاند؛ ولی در دیگر منابع، او را به طور کلی از منحرفان از امام علی (علیهالسّلام) شمردهاند.
مشهورترین سبب شهرت او در انحراف از امام علی (علیهالسّلام) ـ گذشته از کنارهگیری او در آن دوران ـ روایت معروف به «مناشده» است که او حدیثی را در مناقب امام (علیهالسّلام) به بهانهی پیری و فراموشی، کتمان کرد و امام علی (علیهالسّلام) او را به همین سبب، نفرین فرمود.
همچنین بنا بر روایت شیخ صدوق (رحمه الله) در خصال، از حضرت امام صادق (علیهالسّلام)، انس یکی از سه تنی بود که بر پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) دروغ میبستند.
موفق باشید
حاج فردوسی