سلام
چندی قبل، سفارشهاى پانزدهگانه آیت الله مرعشی نجفی (رحمه الله علیه) را دیدم که در حکم برنامه تربیتی ایشان است. این سفارشات عبارتند از:
۱ ـ سفارش میکنم به مداومت قرائت زیارت جامعه کبیره اگر چه در هفته یک بار باشد.
۲ ـ سفارش میکنم به دورى جستن از غیبت بندگان خدا به ویژه اهل علم، زیرا غیبت آنان چون خوردن مردار مسموم است.
۳ ـ سفارش میکنم به خواندن سوره «یس» بعد از نماز صبح هر روز یک مرتبه و نیز خواندن سوره نباء «عم یتسائلون» بعد از نماز ظهر، و به خواندن سوره «عصر» بعد از نماز عصر و به خواندن سوره «واقعه» بعد از خواندن نماز مغرب و به خواندن سوره «الملک» بعد از نماز عشاء و تاکید میکنم بر آن مداومت کردن بر آنچه یادآور شدم، زیرا من شخصا روایت میکنم این روش از استادان بزرگوار خود و بارها نیز تجربه آموختهام.
۴ ـ سفارش میکنم به مداومت این دعاى شریف در قنوتهاى نمازهاى واجب و آن را من روایت میکنم از پدر علامه خود، آن دعا این است:
«اللهم انى اسئلک بحق فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها، و السر المستودع فیها ان تصلى على محمد و آل محمد و ان تفعل بى ما انت اهله و لا تفعل بى ما انا اهله»
«پروردگارا؛ من تو را میخوانم به حق فاطمه و پدرش و شوهرش و فرزندانش و رازى را که در آنها امانت نهادهاى این که: درود بفرستى بر محمد و آل محمد و اینکه آنچه تو اهل آنى با من عمل کنى و بجا آورى و نه بجا آورى آنچه من سزاوار آنم»
۵ ـ سفارش میکنم به مداومت این دعا پس از ذکر رکوع خصوصاً در رکعت آخر: «اللهم صل على محمد و آل محمد و ترحم على عجزنا و اغثنا بحقهم»
ترجمه: «پروردگارا درود فرست بر محمد و آل محمد و ترحم بر عجز ما کن و پناه بده و به داد ما برس به حق آنان»
۶ ـ سفارش میکنم به مداومت تسبیحات جده ما زهراء بتول (س).
۷ ـ سفارش اکید میکنم به نماز شب و استغفار در سحرها.
۸ ـ سفارش میکنم به مداومت زیارت مشاهد عترت زاکیه و من شخصا چه بهرههاى فراوانى از این مشاهد بردهام.
۹ ـ سفارش میکنم به استغفار در شب ها و نیز در روز.
۱۰ ـ سفارش میکنم که پیوسته با طهارت و وضو باشید که آن خود سبب نور باطن و برطرف کننده آلام و اندوههاست.
۱۱ ـ سفارش میکنم به حسن خلق و تواضع و ترک تکبر و خودخواهى با مؤمنین.
۱۲ ـ سفارش میکنم به محاسبه نفس در هر هفته مانند حساب شریک از شریک دیگر، با دقت کامل اگر لغزشى احساس کردید با توجه در صدد تدارک و جبران آن بر آیید و اگر حسنهاى در اعمال و رفتارتان یافتید، خداوند سبحان را شکرگزار باشید و از درگاهش مزید توفیق را طلب کنید.
۱۳ ـ سفارش میکنم بر مداومت بر سنن و مستحبات و ترک مکروهات تا حد امکان.
۱۴ ـ سفارش میکنم بر خواندن و قرائت قرآن شریف و هدیه و ثواب آن را به ارواح شیعیان آل رسول (صلى الله علیه و آله) از آنانى که بازماندگانى ندارند نثار کنید، من شخصاً بارها از این عمل که سبب توفیق بیشتر در امور بوده تجربه آموختهام.
۱۵ ـ سفارش میکنم بر صله رحم، چه آن سبب توفیق براى اعمال صالحه و شایسته و زیادى عمر و برکت و روزى انسان است.
منبع: صراط حمید، حمید کامران، برگرفته از وصیتنامهی آن مرحوم
از جنابعالی که کارشناس امور تربیت و تکامل هستید، تقاضا دارم نظرتان را در مورد این سفارشها بیان فرمایید.
ممنون از لطف شما
***********
باسمه تعالی
سلام علیکم
این سفارشها را در منبعی که نوشته بودید، ملاحظه کردم و چند نکته به عرضتان میرسانم:
۱. برخی دیدگاههای نادرست در این سفارشنامه دیده میشود، مانند این که «غیبت اهل علم، مانند خوردن گوشت مسموم است». برخی خیال میکنند عبارت «لحوم العلماء مسمومة» روایت است ولی چنین نیست و سخن بعض علمای عامه است که ضرب المثل شده است.
۲. در این سفارشنامه، توصیههایی آمده که سند معتبر و محکمی از شرع ندارد و در بعضی موارد، تصریح شده که از تجربیات شخصی ایشان است؛ مانند مداومت بر خواندن زیارت جامعه کبیره که چنین توصیهای از شارع مقدس به ما نرسیده است.
۳. این چند سفارش محدود، به صورت یکجا نیامده بلکه از سراسر وصیتنامهی مفصل آن مرحوم، جمعآوری شده است. این به آن معنی است که ایشان، حتی همین پانزده سفارش را هم یکجا ننوشته و ارائه نداده است تا بتوان از آن به عنوان دستورالعمل یا برنامهی تربیتی یاد کرد. به عبارت دیگر، عالمی محقق همانند آیت الله مرعشی نجفی (ره) نیز برنامهی تربیتیای ارائه نداده است، هر چند در حد پانزده سفارش دستهبندی شده باشد.
موفق باشید
حاج فردوسی