حاج فردوسی

معلم معنویت، مؤلف منهاج فردوسیان، مستجاب الدعوة

حاج فردوسی

معلم معنویت، مؤلف منهاج فردوسیان، مستجاب الدعوة

التماس دعا از کافر

سؤال: آیا مسلمان می‌تواند به کافر التماس دعا بدهد؟

جواب: مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی (ره) در درس اخلاق و معارف اسلامی خود در ماه رمضان با موضوع «دعا»، به این سؤال، پاسخ داده‌اند. پاسخ ایشان به شرح زیر است:
تا به حال بحثمان این بود که انسان برای خودش و برای غیر دعا کند و در باب غیر، عرض شد که اگر کسی کافر یا مشرک باشد چه‎طور است؟ این سخنانی که عرض شد، تفسیر آن‎ها بر طبق موازین و آیات بود که بحث در دعای مسلِم برای کافر بود؛ اینجا یک چیزی به ذهن می‏‌آید و آن این‌که دعای کافر برای مسلم چه‎طور است؟ کافری برای مسلمانی دعای به خیر می‎کند، که در روابط اجتماعی هم خیلی اتفاق می‏‌افتد. مثلاً ممکن است کاری برای او بکنید و او بگوید: خدا ان شاء الله به تو سلامتی بدهد. این یک چیزی است که در جامعه‌ی مسلمین وجود دارد، چون این افراد با هم زندگی می‏‌کنند. سؤال اینجاست که آیا دعای او درباره‌ی شخصِ مسلمان مستجاب می‏‌شود یا نه؟ یک روایت می‎خوانم.
روایت از امام‎ هفتم، امام‎ کاظم (علیه‌السلام) است: «قَالَ: لَا تُحَقِّرُوا دَعْوَةَ أَحَدٍ»؛ حضرت فرمودند: دعای هیچ‎کس را کوچک نشمار. این دعا نه مسلمان دارد، نه کافر و…، «فَإِنَّهُ‏ یُسْتَجَابُ‏ لِلْیَهُودِیِ‏ وَ النَّصْرَانِیِ‏ فِیکمْ‏ وَ لَا یُسْتَجَابُ لَهُمْ فِی أَنْفُسِهِمْ»؛ دعای هیچ‎کس را کوچک نشمارید، حتی دعای یهودی و نصرانی در حق شما پذیرفته می‏‌شود، اما دعای او در حق خودش پذیرفته نمی‏‌شود. بنابراین از آن طرف هم آمدیم و دو طرفه کردیم. اگر آن‎ها هم در حق مسلمان دعا کنند دعایشان مستجاب می‏‌شود.
البته این سرفصل مهمی است. یادم هست که زمانی این را بحث کردم؛ درباره‌ی اثر دعای غیر، برای انسان و مقایسه‏‌‌‌ی اثر دعای او با دعای خودش درباره‌ی خودش، که این را در گذشته بحث کرده‏‌ام. روایات متعدد داریم. این سرفصلی بسیار وسیع‌‏تر و میدانی بزرگ‎تر از آن است که راجع به مؤمنین، مطرح کردیم. در اینجا مؤمن ندارد. در اینجا می‎گوید: «لَا تُحَقِّرُوا دَعْوَةَ أَحَدٍ»؛ دعای احدی را کوچک نشمارید؛ او هر کس می‏‌خواهد باشد و بعد توضیح می‎دهد، «فَإِنَّهُ‏ یُسْتَجَابُ…»؛ این را بدان که دعای یهودی و نصرانی درباره‌ی تو مستجاب می‏‌شود ولی درباره‌ی خودش مستجاب نمی‏‌شود.

تعداد نظراتی که بر این مطلب نوشته شده است: ۰ نظر

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب، اظهار نظر می‌کند
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
این وبگاه در ستاد ساماندهی پایگاه‌های اینترنتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به شماره‌ی شامد: «1 - 1 - 769104 - 65 - 0 - 3» ثبت شده و تابع قوانین مکتوب جمهوری اسلامی ایران است. / مطالب این وبگاه، وقف عام بوده و نشر آن، حتی بدون نام، آزاد است