سؤال: برای راستیآزمایی قواعد نظری و قوانین عملی منهاج فردوسیان به چه کسی مراجعه کنیم؟
تفصیل سؤال: با توجه به این که اظهار نظر مراجع تقلید، که بالاترین پشتوانههای عملی دین هستند را در مورد منهاج فردوسیان جایز نمیدانید، چگونه به درست بودن قواعد نظری و قوانین عملی این برنامه، اعتماد کنیم؟
جواب: در منهاج فردوسیان میکوشیم با آشنا کردن اصحاب منهاج فردوسیان با چند مطلب کلیدی، آنان را از دخالت صوفیه و انحرافات احتمالی محفوظ بداریم. پس از این که منهاجی با زرهها و سپرهای خاص مجهز شد، میتواند قواعد نظری و قوانین عملی را بر مراجع معظم و علمای معزز، عرضه نماید. این ملاکها عبارتند از:
اول: از «تصریح» آیات و روایات دلیل بیاورند؛
دوم: اگر روایت میآورند، فقط از روایات «شیعه» باشد؛
سوم: فقط از روایاتی که در منابع «معتبر» شیعه آمده دلیل بیاورند.
با این سه شرط، اگر علما و مراجع تقلید، بتوانند قواعد یا قوانین را رد کنند یا قاعده یا قانونی بر آن بیافزایند، تسلیم شوند. ولی اگر خارج از این شرایط باشد، نباید قبول نمایند.
اما برای این که بفهمید شرط اول را داراست، کافی است به ترجمهی آن آیه یا روایت مراجعه نمایید. باید ترجمهی آیه یا روایت، آن دستور عملی یا اعتقاد نظری را به روشنی بیان کرده باشد. البته اگر با زبان عربی آشنا باشید، نیازی به ترجمه نخواهید داشت و کارتان آسانتر و راهتان کوتاهتر میشود.
برای این که بفهمید، شرط دوم و سوم را داراست، یعنی از منابع معتبر شیعی است، کافی است منبع روایت را در کتاب «منابع منهاج فردوسیان» جستجو کنید. اگر یافتید، معلوم میشود از منابع معتبر و مورد اتفاق علمای حدیث است ولی اگر نیافتید، بدانید که از منابع معتبر شیعه نیست. حال، یا از منابع غیر معتبر شیعه است یا از منابع اصحاب سقیفه.
تلاش ما در کارگاه تربیتی «منهاج فردوسیان» این است که اصحاب منهاج فردوسیان، با تلاش خود، از پیروِ محض بودن خارج شده و تا حدودی، صاحب استدلال شوند. در نقطهی مقابل این گرایش، کسانی قرار دارند که میخواهند، متدینین، پیرو و تقلیدکنندگان محض باشند و به خود، جرأت و اجازهی تقاضای هیچگونه دلیل و مدرکی از عالم دینی یا مرجع تقلید ندهند.