از موارد دیگری که مفید تأکید در کلام است، تکرار یک لفظ در جمله است. فرق این تکرار که از مصادیق تأکید است با تکراری که قسیم تأکید شمرده شد، در این است که منظور از آن تکرار، تکرار در صدور مضمون واحد در قالبهای گوناگون همچون آیه، روایت نبوی و روایت از ائمهی متعدد میباشد؛ ولی تکرار در اینجا به معنی تکرار لفظ یا جملهی خاص در یک روایت است.
نمونهی 1 (حدیث): عَنْ أَبِی عَبْدِ اللهِ (علیهالسلام) قَالَ: «إِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَمْ یَتْرُک شَیئاً مِمَّا یُحْتَاجُ إِلَیهِ إِلَّا عَلَّمَهُ نَبِیُّهُ (صلّی الله علیه و آله و سلّم) فَکانَ مِنْ تَعْلِیمِهِ إِیّاهُ أَنَّهُ صَعِدَ الْمِنْبَرَ ذَاتَ یوْمٍ فَحَمِدَ اللهَ وَ أَثْنَى عَلَیهِ… فَقَامَ إِلَیهِ رَجُلٌ فَقَالَ: یا رَسُولَ اللهِ فَمَنْ نُزَوِّجُ؟ فَقَالَ: الْأَکفَاءَ. فَقَالَ: یا رَسُولَ اللهِ وَ مَنِ الْأَکفَاءُ؟ فَقَالَ: الْمُؤْمِنُونَ بَعْضُهُمْ أَکفَاءُ بَعْضٍ، الْمُؤْمِنُونَ بَعْضُهُمْ أَکفَاءُ بَعْضٍ»1
………………………………………….
1. کافی، محدث کلینی، جلد 5، صفحهی 337. ترجمه: امام صادق (علیهالسلام) فرمودند: خدای عز و جل چیزی که بدان نیاز میشود را نگذاشت مگر این که به پیامبرش آموخت. پس از آن آموزشها این است که روزی بر منبر بالا رفتند و خدای را حمد و ثنا گفتند… پس مردی برخاست و گفت: ای پیامبر خدا با چه کسی ازدواج کنیم؟ فرمودند: با همکفو. عرض کرد: ای رسول خدا، همکفو کیست؟ فرمودند: مؤمنین، بعضی همکفو بعضی دیگرند، مؤمنین بعضی همکفو بعضی دیگرند.