حاج فردوسی

معلم معنویت، مؤلف منهاج فردوسیان، مستجاب الدعوة

حاج فردوسی

معلم معنویت، مؤلف منهاج فردوسیان، مستجاب الدعوة

به تناسب بحث «تواتر»، شایسته است به طور جداگانه، به جایگاه «قاعده‌ی تسامح در ادله‌ی سنن» در منهاج فردوسیان پرداخته شود. نخست به تعریف این قاعده می‌پردازیم.

تعریف قاعده‌ی «تسامح در ادله‌ی سنن»:
تسامح در لغت، به معنای تساهل، آسان‌گیری و چشم پوشی کردن است. 1
«تسامح در ادله‌ی سنن» در اصطلاح فقهی و اصولی آن، به معنی آسان‌گیرى در مدارک روایاتى است که حکایت‌گر آداب و کارهاى مستحبى هستند. همان‌گونه که در مستند واجب‌ها و حرام‌ها، بایستى راویان، موثق باشند و گزارش، برابر شرایط درستِ خبر، انجام گیرد، در پذیرش روایاتى که احکام و آداب مستحبى را باز مى‌گویند، می‌باید تسامح و آسان‌گیرى شود و اگر روایت ضعیفى در این باره به ما رسید، می‌توان برابر آن، فتوا به استحباب داد. بخش زیادى از روایات، از مستحبات سخن می‌گویند و شمارى از فقها به این دلیل که احکام مورد سخن در این روایات، احکام مستحبى‌اند، بحث از این که این روایت‌ها از حیث سند و درایت، چه جایگاهى دارند و از چه پایگاهی برخوردارند را لازم نمى‌دانند و در پذیرش آنها آسان‌گیرى می‌کنند.

……………………………………………

1. صحاح تاج اللغة، اسماعیل بن حماد جوهری، جلد ۱، صفحه‌ی ۳۷۶.

تعداد نظراتی که بر این مطلب نوشته شده است: ۰ نظر

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب، اظهار نظر می‌کند
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
این وبگاه در ستاد ساماندهی پایگاه‌های اینترنتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به شماره‌ی شامد: «1 - 1 - 769104 - 65 - 0 - 3» ثبت شده و تابع قوانین مکتوب جمهوری اسلامی ایران است. / مطالب این وبگاه، وقف عام بوده و نشر آن، حتی بدون نام، آزاد است