سؤال: «التماس دعای شخصی» چه فرقی از نظر استجابت با «التماس دعای غیری» دارد؟
جواب: تنها شرط دریافت استجابت، داشتنِ ظرفیت و گنجایش لازم برای دریافت استجابت و نگهداری آن است.
از مواردی که نمیشود استجابت را دریافت کرد، جایی است که برای دیگران، بدون اجازه و کسب رضایت آنها، التماس دعا داده شود که به آن «التماس دعای غیری» میگوییم.
در مقابلِ «التماس دعای غیری»، «التماس دعای شخصی» قرار دارد؛ به این معنی که هر کسی برای خودش یا برای کسی که از او نیابت و رضایت گرفته، التماس دعا بدهد.
برخی افراد به جای این که فرودگاه استجابت را خودشان قرار دهند، محل فرود و دریافت استجابت را دیگری قرار میدهند؛ در حالی که از او اجازه نگرفتهاند و او راضی به دریافت آن استجابت نیست.
این افراد، گمان میکنند خدای تبارک و تعالی، دعایی که اختیار بندهاش را بگیرد، مستجاب میکند؛ در حالی که چنین نیست. باید توجه داشت که با «دعا کردن»، نمیتوان کارهایی انجام داد که «اختیار» انسان را از او بگیرد؛ ولی با «دعانویسی» میتوان چنین کاری کرد؛ که البته از نظر شرعی، حرام و گناه کبیره است و عواقب دنیوی و عقوبت اخروی سنگینی دارد و اصلاً توصیه نمیشود.
بیشتر بدانید: دعا کردن، چه فرقی با دعانویسی دارد؟
پس هر گاه التماس دعایی بدهید که شخص دیگری (که از او نیابت نگرفتهاید و حتی راضی نیست)، بخواهد استجابت را دریافت کند، هیچ گاه این اتفاق نخواهد افتاد و چنین التماس دعایی مستجاب نخواهد شد.
شما فقط اختیار فرودگاه خودتان را دارید و میتوانید مرغ استجابت را در محدودهی زندگی خودتان پذیرا باشید؛ ولی نمیتوانید کاری کنید که پرندهی استجابت، در آشیانهی دیگران که اجازه ندادهاند و راضی نیستند، فرود آید.
برای روشن شدن مطلب، چند مثال میزنیم:
مثال اول: خانمی نوشته است: «برادرم با دختری آشنا شده و قرار ازدواج گذاشته که من و مادرم او را دوست نداریم. دعا کنید محبت آن دختر از قلب برادرم برود».
در این مثال، کسی که باید استجابت را دریافت کند، «برادر» این خانم است در حالی که برادر این خانم، راضی به دریافت استجابت نیست و نمیخواهد محبت دختری که برای همسری آیندهاش پیدا کرده از دلش برود.
در این مورد، اینگونه باید التماس دعا بدهد: «برادرم با دختری آشنا شده و قرار ازدواج گذاشته که من او را دوست ندارم. دعا کنید محبت آن دختر به قلب من بیفتد».
مثال دوم: آقایی نوشته است: «طلبکار بداخلاقی دارم که هر وقت از موعد پرداخت اقساطش میگذرد، تندی میکند و فحش میدهد. دعا کنید اخلاقش خوب شود و وقتی قسطم عقب میافتد، به من فحاشی نکند».
در این مثال، کسی که باید استجابت را دریافت کند، «طلبکار» این آقاست در حالی که طلبکار، راضی به دریافت استجابت نیست و نمیخواهد وقتی قسط بدهکارش به تأخیر افتاد، با محبت و خوشاخلاقی با او گفتگو کند.
در این مورد، اینگونه باید التماس دعا بدهد: «طلبکار بداخلاقی دارم که هر وقت از موعد پرداخت اقساطش میگذرد، تندی میکند و فحش میدهد. دعا کنید قسطم عقب نیفتد».
مثال سوم: خانمی نوشته است: «پسرم دوستان بد دارد و زیاد با آنان به تفریح و سفر میرود. دعا کنید دوستان نابابش را رها کند».
در این مثال، کسی که باید استجابت را دریافت کند، «پسر» این خانم است در حالی که پسر، راضی به دریافت استجابت نیست و نمیخواهد دوستانی که با آنان خوش است را رها کند.
در این مورد، اینگونه باید التماس دعا بدهد: «پسرم دوستان بد دارد و زیاد با آنان به تفریح و سفر میرود. دعا کنید از این کارش ناراحت نشوم».
مثال چهارم: آقایی نوشته است: «دخترم خیلی به نقاشی علاقه دارد؛ ولی من دوست دارم دندانپزشک شود. دعا کنید در کنکور امسال، در رشتهی دندانپزشکی قبول شود».
در این مثال، کسی که باید استجابت را دریافت کند، «دختر» این آقاست در حالی که دختر، راضی به دریافت استجابت نیست و نمیخواهد هنر و رشتهی مورد علاقهاش را با رشتهای که دوست ندارد، عوض کند.
در این مورد، اینگونه باید التماس دعا بدهد: «دخترم خیلی به نقاشی علاقه دارد؛ ولی من دوست دارم دندانپزشک شود. دعا کنید بتوانم به علاقهی دخترم احترام بگزارم».
مثال پنجم: خانمی نوشته است: «پسری را دوست دارم؛ ولی او علاقهای به من ندارد. دعا کنید محبتم به دلش بیفتد و عاشق سینهچاک من شود».
در این مثال، کسی که باید استجابت را دریافت کند، «پسر» مردم است در حالی که پسر مردم، راضی به دریافت استجابت نیست و نمیخواهد این دختر را دوست داشته باشد و عاشق سینهچاکش شود.
در این مورد، اینگونه باید التماس دعا بدهد: «مجرد هستم، دعا کنید پسری که مرا دوست داشته باشد و من هم او را دوست داشته باشم، برای ازدواج پیدا کنم».
مثال ششم: آقایی نوشته است: «آموزگار هستم. عصبانی شدم و دانش آموزی را تنبیه بدنی کردم و حالا از من شکایت کردهاند. دعا کنید اولیای دانش آموز پشیمان شوند و شکایت خود را پس بگیرند».
در این مثال، کسی که باید استجابت را دریافت کند، «اولیای دانش آموز» هستند در حالی که اولیای دانش آموز، راضی به دریافت استجابت نیستند و نمیخواهند شکایتشان از آموزگار را پس بگیرند.
در این مورد، اینگونه باید التماس دعا بدهد: «آموزگار هستم. عصبانی شدم و دانش آموزی را تنبیه بدنی کردم و حالا از من شکایت کردهاند. دعا کنید بتوانم به راحتی جبران کنم و پیامد سوئی برایم نداشته باشد».
مثال هفتم: خانمی نوشته است: «روزهای جمعه که میخواهیم استراحت کنیم، جمعهبازار در نزدیک منزل ما برپا میشود و فروشندهها خیلی داد میزنند. دعا کنید جمعهبازار از اینجا برود یا دستفروشها داد و فریاد نکنند».
در این مثال، کسی که باید استجابت را دریافت کند، «فروشندگان» هستند در حالی که فروشندگان، راضی به دریافت استجابت نیستند و نمیخواهند معرفی کالایشان با صدای بلند به مشتری را ترک کنند.
در این مورد، اینگونه باید التماس دعا بدهد: «روزهای جمعه که میخواهیم استراحت کنیم، جمعهبازار در نزدیک منزل ما برپا میشود و فروشندهها خیلی داد میزنند. دعا کنید سر و صدای دستفروشها روی اعصابمان نباشد».
هشدار مهم: فرقی نمیکند متن التماس دعا را طوری بنویسید که بتوان فهمید برای دیگری و بدون رضایت او درخواست استجابت دارید یا نتوان فهمید؛ زیرا آن قادر مطلقی که میخواهد دعایی را مستجاب کند، خوب میداند دریافتکنندهی این دعا چه کسی است و آیا آن شخص، راضی به دریافت استجابت هست یا نیست. پس اگر استجابت میخواهید، همیشه برای خودتان التماس دعا بدهید تا هر گاه شرایط دریافت استجابت را پیدا کردید، استجابت را دریافت نمایید و هیچگاه برای تغییر دیگران، التماس دعا ندهید که مستجاب نخواهد شد.